Persoonlijke groei

15 november 2012 Uit Door Tini

Ruim 2 jaar ben ik nu fulltime ondernemer (counselor en coach) na 26 jaar in loondienst te zijn geweest. Ik ben in een wereld terecht gekomen waarvan ik nooit had kunnen vermoeden dat die zou bestaan.

Ik zeg weleens gekscherend dat ik in deze periode het meest heb geleerd van mijn hele leven. Stretchen, buiten mijn comfortzone stappen het is bijna dagelijks werk voor mij geworden. Een grote stretch is bijvoorbeeld geweest om naar buiten te treden, mezelf en wat ik doe en wat ik kan te laten zien. Mijn innerlijke criticus heb ik af en toe de mond moeten snoeren, ‘wie ben ik dan wel’, ‘wat denk je wel’, ‘anderen kunnen dat veel beter’.

Dat zijn pittige interne gesprekken geweest. Elk zwak moment leverde mij veel inzicht op. Dat inzicht gebruik ik in mijn dagelijkse praktijk om anderen vooruit te helpen. Als je weet dat veel mensen met dezelfde onzekerheden worstelen, helpt dat om jezelf volledig te accepteren.

Gek
Je bent niet gek als je aan jezelf twijfelt. We belonen kinderen nog steeds  voor goed gedrag. Zo zijn we zelf ook opgevoed. Maar sta eens stil bij wat dat voor gevolgen kan hebben. In eerste instantie levert het je een ‘goed opgevoed’ kind op. Wat is ‘goed opgevoed’(zie je het oordeel hierin?).
Het is niets meer dan sociaal gewenst gedrag laten zien. Daar zitten voordelen aan maar ook nadelen.

Het grootste nadeel is dat je gaat denken dat je geen fouten mag maken. Want dan ‘deug je niet’. En daar zit het gevaar. We krijgen de neiging om fouten weg te moffelen. De beloning willen we graag verdienen en die krijg je niet voor fouten maken.

Nieuwe tijd
We gaan naar een tijd waarin fouten maken juist wel mag. Innoveren en veranderen kan alleen als je jezelf of je organisatie toestaat om fouten te maken. Niet afrekenen maar aanmoedigen als er een fout wordt gemaakt. Hoe fijn is het als je geprezen wordt voor de inzichten die je krijgt doordat je fouten hebt gemaakt? Hoe creatief kun je zijn als je je volledig kunt richten op de uitvoering op zich en je niet druk hoeft te maken als er iets fout gaat? In loondienst heb ik vaak het gevoel gehad geen fouten te mogen maken. Nu ik zelfstandige ben, heb ik alle vrijheid, de wereld is mijn laboratorium en ik experimenteer er op los.

Perfectionisme
Perfectionisme is een mooie eigenschap maar tegelijk een enorme valkuil om nooit tevreden te zijn, zodat je doordraaft en geen onvolkomenheden kunt verdragen. Is dat een zegen of een last?
Naar buiten treden betekent dat je zichtbaar wordt. Het betekent dat anderen kritiek (oordelen) op je hebben. Wat ik vooral heb geleerd is dat kritiek heel veel zegt over degene die de kritiek levert. Het is vaak iets dat hij of zij in zichzelf ook afwijst.  Voor mij is het een enorme bevrijding te weten dat ik oké ben zoals ik ben. Daar hoeft niemand het mee eens te zijn behalve…. ik zelf.