Depressie
Depressie
Vandaag las ik op nu.nl ‘Antidepressiva veranderen hersenen direct’.
Eerder schreef ik wat Dick Swaab hierover schrijft in het boek “wij zijn ons brein’. (Ook bij “wij worden wakker hebben ze een andere visie op antidepressiva).
Bij depressieve mensen is er een sterke activatie van de stress-as ( en oa bijnier-as). De toename van een bepaald hormoon (CRH) draagt bij aan de symptomen van depressie zoals verminderde eetlust, veranderde motoriek, slaapstoornissen, angsten en desinteresse in seks. Er worden ook andere hormonen in verhoogde mate afgegeven oa het bekende stresshormoon cortisol, ook deze dragen bij aan de symptomen van depressie.
Bij het meest gebruikte anti-depressivum is de werking erop gericht dat de hoeveelheid serotonine zal toenemen. De effectiviteit van deze antidepressiva wordt geschat op 50%, inclusief het placebo effect (men verwacht namelijk dat deze medicijnen werken tenslotte).
Volgens Swaab zijn er maar enkele patiënten bij wie een laag serotoninegehalte echt de oorzaak is van de depressie. Vooral bij depressieve patiënten die zeer angstig zijn kan de serotoninehuishouding wel gestoord zijn.
In Nederland slikken ruim 900.000 mensen antidepressiva. In 3/4 van de gevallen worden deze middelen aan iemand gegeven die weliswaar in de put zit maar geen zware depressie heeft. De antidepressieva (SSRI’s oftewel serotonine opnameremmers) zullen bij deze mensen niet echt helpen.
Bron: ‘ Wij zijn ons brein van Dick Swaab
Noot: De klachten bij burn-out vertonen opvallend veel overeenkomsten met die van een depressie. Een groot verschil is dat bij burn-out een periode van roofbouw aan vooraf is gegaan.
Mijn vraag: waarom zou je dergelijke medicijnen slikken terwijl ze je niet helpen en niet goed voor je zijn? Het zal sowieso de oorzaak niet verhelpen. Vaak kun je met de juiste voeding en therapie van iemand met wie je een goede klik hebt veel beter herstellen.