Persoonlijk leiderschap
Heb je het gevoel dat je van alles en nog wat ‘moet’? Dat je aan verwachtingen van anderen wilt voldoen? Dat je je pas mag ontspannen als het werk af is? Dat je nog even snel dit of dat moet afmaken?
Druk druk druk
Dus je pakt overdag meestal niet even een moment voor jezelf. Je zou misschien een hoofdstuk in dat spannende boek willen lezen, even met je voeten omhoog willen zitten, je ogen sluiten of heerlijk even wegdromen. Voor pauze heb je te weinig tijd. Vooral doorgaan, er moet immers nog zoveel gebeuren.
Zelf sturen
Wat levert dat jakkeren je op? Vermoeidheid, onrust, slapeloosheid en misschien wel machteloosheid. Ik gebruik bij mijn cliënten altijd de metafoor van ‘zelf sturen’. Toen je bent geboren startte jouw levensweg. Een weg die bestaat uit rechte stukken, afslagen en kruisingen. Beeld je even in dat je die weg aflegt met een bus. In de bus heb je zitplaatsen. Waar zit degene die bepaalt welke kant de bus opgaat? Is het degene die achterin zit? Of is het degene die achter het stuur zit?
Juist, degene achter het stuur!
Als je zegt ‘ik doe het maar anders vinden ze me niet aardig’, ’iemand doet mij onrecht aan’ of ‘dit overkomt mij, ik heb geen keuze’ waar zit je dan in de bus? Oftewel wie laat je jouw bus besturen?
Ik ben ervan overtuigd dat je de meeste voldoening en plezier krijgt door zelf je bus te besturen. Dit scheelt je heel veel spanning. In plaats van machteloos toekijken grijp je in. Je gaat aan de kant van de oorzaak staan, hoe fijn is dat!
Hoe kan ik dat doen?
Met deze 4 stappen kun je je gedrag veranderen:
- Als je veranderingen wilt, zul je dit eerst onder ogen moeten zien. We doen heel veel dingen onbewust. In het veranderingsproces ga je je bewust worden van wat je doet en waarom je het doet.
- De volgende stap is weten wàt je wilt. Belangrijk is dat je formuleert in de ‘wel’ vorm, bijvoorbeeld in plaats van ‘ik wil niet meer geleefd worden’ zeg je ‘ik bepaal zelf of ik tijd aan mijn hobby besteed’.
- Je nieuwe houding gaan toepassen. Je zult merken dat je er erg bij gaat nadenken, dus je bent je in deze fase erg bewust van wat je anders wilt. Let hierbij op je omgeving, die zal je gaan testen. Wees voorbereid op vragen als ‘wat is er met jou’ of ‘heb je soms een cursus gevolgd’. Zie het als testcases die jou motiveren om door te gaan.
- Je nieuwe gedrag is vanzelfsprekend voor je geworden. Je past het zonder erbij na te denken toe. Je handelt weer onbewust en op een wijze die je goed zal bevallen.
Dit 4 stappen veranderingsproces vraagt kracht en doorzettingsvermogen. Als je je hele leven gewend bent om klaar te staan voor anderen (wat een mooie eigenschap is) maar je zelf daarbij te vergeten is het een hele uitdaging om te veranderen.
Wil je er hulp bij? Bel 06 57 33 77 55 of mail me info@primeres.nl.
Tini Worp