Suikerrijke frisdrank op scholen vervangen door light
Op scholen worden de suikerrijke frisdranken vervangen door light dranken. Aspartaam (E951) en andere zoetstoffen zoals acesulfaam-K (E950) , cyclamaat (E(%@), saccharine (E954), sucralose (E955) en neotaam (E961) maken een frisdrank ‘light’.
Onderzoek* liet zien dat light frisdranken degelijk bijdragen aan het risico van overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten, net zoals suikerhoudende frisdranken dat doen.
Andere onderzoekers zijn bang dat kinderen door caloriearme voedingt hun natuurlijke gevoel voor een adequate calorie-inname kwijtraken en daardoor op latere leeftijd veel te veel gaan eten, en zo blootgesteld worden aan de bekende gezondheidsrisico’s.
Door niet gelijktijdig met het kunstmatig zoet de normaal bijbehorende calorieën binnen te krijgen, wordt ons lichaam op een dwaalspoor gebracht. We raken het gevoel van verzadiging kwijt.
Fructose = leververvetter. Overmatig gebruik van fructose (vruchtensuiker, heeft geen E nummer) leidt tot leververvetting en vervolgens tot leverontsteking. Dit overkomt dus niet alleen mensen die overmatig alcohol gebruiken. Dergelijke aandoeningen komen steeds vaker voor, óók als er geen sprake is van te veel alcohol, zoals bij kinderen. Uiteindelijk zal dat leiden tot leverfibrose en leverkanker.
*[Dhinga R. Sullivan Softdrink consumption and risk of developing cardiometabolic riskfactors and the metabolic syndrome in middle-aged adults in the community 2—7]
Geraadpleegde bron: Fit met voedingssupplementen door Gert Schuitemaker en Toine de Graaf